Ürtiker ciltte kaşıntılı, kızarık ve bazen de ödemle birlikte kendini gösteren ve basmakla beyazlaşan alerjik cilt hastalığıdır. Ürtikere neden olan gıdalar sıklıkla merak edilmektedir. Peki hangi besinler ürtikere neden olur? İşte sorunuzun cevabı.

 

Akut ürtikere neden olan gıdalar

Besin alerjileri çocuklardaki akut ürtikerde düşünülmelidir.Alerjiye neden olan 170 gıda vardır. Ancak en sık alerjiye neden olan gıdalara sıralayacak olursak;

-Süt,

-Yumurta,

-Buğday,

-Soya

-Fıstık, fındık gibi kuruyemişler,

-Yumurta,

-Deniz ürünleri,

-Domates düşünülmelidir.

Besin katkı maddelerinin katkısı tartışmalıdır.

Kronik ürtikere neden olan gıdalar

Besinler ile akut ürtiker arasında ilişki gösterilmiştir fakat bu ilişki kronik ürtikerle gösterilmemiştir. Sadace birkaç çalışmada ürtikerli çocukların yaklaşık %10’unda besin alerjisi hikayesi ve spesiifik IgE ile birlikte gösterilmiştir. Kronik ürtikerli hastaların sadece %7’sinde besin alerjisi neden olarak doğrulanmıştır. Genellikle de istiridye veya karidese bağlı saptanmıştır. Genellikle kronik ürtikerde katkı maddelerine karşı alerji alerjik reaksiyonlardan ziyade yalancı alerjiler düşünülmelidir.

0 cevaplar

Cevapla

Yorum eklemek istermisiniz?
Katkıda bulunmaktan çekinmeyin!

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir