Ürtiker Tedavisinde Son Gelişmeler

Ürtiker tedavisi genellikle antihistaminikler, montelukast, kortikosteroidler ve bunların kombinasyonuyla yapılmaktadır. Ancak bu tedaviye cevap vermeyenlerde ürtiker tedavisinde son gelişme olarak omalizumab (anti IgE tedavi) tedavisi ile yüz güldüren sonuçlar elde edilebilmektedir. 

Omalizumab tedavisi

Omalizumab tedavisi 12 yaşından büyük gençlerde ve yetişkinlerde uygulanabilen bir tedavi metodudur. Omalizumab tedavisi antihistaminik tedaviye ilave olarak başlanmaktadır.

Kimlere omalizumab tedavisi uygulanmalıdır?

Aşağıdaki kriterlerin hepsi varsa Omalizumab tedavisi başlanabilir.

  1. Hasta 18 yaşından küçüklerde çocuk alerji uzmanı ve 18 yaşından büyüklerde yetişkin alerji uzmanlarınca veya dermatoloji uzmanlarının tedavisi altındaysa
  2. Hasta 12 yaşından büyükse
  3. Ürtikerin nedeni araştırmalarda saptanmamışsa ve kan sayımı, ANA, idrar tahlili normalse
  4. Çocuk alerji uzmanı, yetişkin alerji uzmanı veya dermatoloji uzmanı tarafından orta veya ciddi ürtiker tanısı konulmuşsa ve standart tedaviye yanıt alınamamışsa
  5. Hastalık süresi 3 aydan daha uzunsa ve tedaviye ragmen ürtiker belirtileri düzelmemişse

Omalizumab tedavisi hangi dozda uygulanır?

Omalizumab tedavisi subkutan 4 haftada bir 150 mg ile başlanır. Haftalık ürtiker aktivite skoru 4 haftanın sonunda değerlendirilir. Bazal skora göre %30’dan fazla azalma olmuşsa 4 haftada bir 150 mg dozunda devam edilir. Eğer 4 hafta sonunda %30 dan az düzelme olmuşsa 4 hafa sonunda doz 300 mg’a çıkılır. Eğer 2. 4 haftalık 300 mg tedavisine ragmen cevap yoksa tedavi sonlandırılmalıdır.

Eğer omalizumab tedavisine yanıt iyi alınmışsa ilave kullandığı ilaçların dozları azaltılır. 3-6 aylık tedavi sonrası tedavi sonlandırılır. Tekrarlama olursa yeni bir omalizumab tedavisi duruma göre düşünülebilir.

Sonuç olarak

Kronik ürtiker tedavisinde yeni gelişme olarak Omalizumab (Anti IgE tedavisi) mevcuttur. Bu tedavi 12 yaşından büyüklerde uygulanmaktadır. 18 yşında küçüklerde çocuk alerji uzmanlarınca 18 yaşından büyüklerde yetişkin alerji uzmanları ve dermatoloji uzmanlarınca yapılması gereken bir tedavi metodudur.

Bunun dışında ürtiker tedavisinde ne bitkisel tedaviler ne de biorezooanas tedavisi gibi tedaviler bilimsel olarak önerilmemektedir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir