Tanı hastalığa ait geçmiş öykünün alınması ile konulabilir. Hastanın omzuna 3 cm’lik bir askı üzerinde 7 kg ağırlığın 10-15 dk uygulanmasından 5-6 saat sonra o bölgede şişlik ve kızarıklık uygulanması ile tanı kesin olarak konulur. Hastanın testten birkaç gün önce antihistaminik almaması gerekmektedir. Fakat sağlıklı kişilerde de bu test sonucu pozitiflik olabilir.

Aile hekiminize başvurduysanız ve gecikmiş basınç ürtikeri olan kişi 18 yaşından küçükse çocuk alerji uzmanı; 18 yaşından büyükse yetişkin alerji uzmanına yönlendirecektir. Doktora gitmeden öncesinden kullanmamanız gereken ilaçlar konusunda bilgi alınız. Daha önce yapılmış tetkikleri ve röntgenlerinizi yanınızda getirmeyi unutmayınız.

Gecikmiş basınç ürtikeri yaşam kalitesin bozulmasına neden olmaktadır. Ayrıca yutak ve gırtlak gibi hayati bir bölgede ortaya çıkması sonucunda ölüm riski olabilir. Ancak gecikmiş basın ürtikeri çok sık görülen bir ürtiker çeşidi değildir.

Herkeste gecikmiş basınç ürtikeri gelişebilir. Fakat daha önce kronik nedeni belli olmayan ürtikerli olguların üçte birinde gecikmiş basınç ürtikeri ortaya çıkmaktadır.

Vücudun uzun süreli basınca maruz kalan bölgesinde deride 4-6 saat kadar sonra şişlik ve kızarıklık ortaya çıkar. Bazı kişilerde bu süre 12-24 saat kadar olabilir. Tayt gibi dar giysiler giyilmesi, sert bir yüzeyde uzun süre oturmak, uzun süre yürümek, ağır poşet veya çanta taşımak gibi durumlar bulguların ortaya çıkmasına neden olur. Bazı hastalar sabah yastığa uzun süre temas eden yüz bölgesinde şişlikle uyanabilirler. Diğer kurdeşenlerde kaşıntı ön planda iken gecikmiş basınç ürtikerinde şiddetli ağrı ve yanma vardır. Ayrıca soğuk algınlığı benzeri bulgular, halsizlik ve eklem ağrısı olabilir. Bulgular üst solunum yolu ve yutakta olabilir ve daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Şişlik birkaç saatle birkaç gün kadar bir sürede sonlanır. Hastalığın ortalama süresi 6-9 yıl kadardır.

Gecikmiş basınç ürtikerinin kesin bir nedeni yoktur. Uygulanan basınç histamin ve bazı kimyasalların salınımına neden olur. Bu salınan histamine ve kimyasallar kızarıklık ve şişlik oluşmasına neden olmaktadır. Bunun sonuucunda gecikmiş basınç ürtikeri gelişmektedir.

Vücudun uzun süreli basınca maruz kalan bölgesinde cilt reaksiyonu olduğu zaman doktora gidilmelidir. Özellikle uzun süre koltukta oturduktan sonra; sırt ağrısı olan, kemer takılan bölgelerde şişlik veya ağrı olan çocuk ve yetişkinlerin gecik basınç ürtikeri açısından incelenmesinde fayda vardır.

Gecikmiş basınç ürtikeri basınca bağlı gelişen cilt reaksiyonudur. Vücudun uzun süreli basınca maruz kalan bölgesinde deride 4-6 saat kadar sonra; şişlik ve kızarıklık şeklinde kendini gösteren ürtiker dediğimiz kurdeşen tablosu ortaya çıkmasına gecikmiş basınç ürtikeri denilmektedir.