Bazı önlemler suya bağlı ürtikere karşı faydalı olabilir. Örneğin Suyla temas öncesi antihistaminik tedavisine başlanabilir. Bunun dışında

-Suya girmeden önce bariyer oluşturan kremler sürülmesi yararlı olabilir.

-Ciddi reaksiyonlar için epinefrin oto-enjektör her zaman yanınızda bulundurmanız faydalı olabilir.

Suya bağlı ürtikeri tamamen tedavi eden bir tedavi yoktur. Ancak belirtileri rahatlatan tedavi verilebilir. Antihistaminikler verilebilir. Doktorunuz size en iyi tedavi planını hastalığın ciddiyetine göre düzenlemektedir. Suya bağlı ürtiker tedavisinde kullanılabilen tedaviler içinde Antihistaminikler başta gelir. Bunun dışında Ultraviyole tedavisi ve Bariyer oluşturan kremler sayılabilir.

Aile hekiminize başvurduysanız ve suya bağlı ürtiker olan kişi 18 yaşından küçükse çocuk alerji uzmanı, 18 yaşından büyükse yetişkin alerji uzmanına yönlendirmesi uygun olur. Çünkü bu konuda eğitim alan uzmanlar alerji uzmanlarıdır. Doktora gitmeden bir hafta öncesinde mümkünse ağızdan kullandığınız ilaçları kesmeniz faydalı olabilir. Çünkü bazı ilaçlar alerji testini etkileyebilir.

Suya bağlı ürtiker ciddi reaksiyona neden olabilir ve suyun temas ettiği cildin büyük alanı olursa; mesela yüzme sonucu tüm vücut temas etmişse ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Bayılma ve alerjik şok dediğimiz ölümcül reaksiyonlara neden olabilir.

Herkeste suya bağlı ürtikeri gelişebilir. Bazı kişilerde daha sık görülebilir.

-Eğer genç veya yetişkinseniz suya bağlı ürtiker daha sık görülebilir. Çünkü suya bağlı ürtiker genellikle genç ve yetişkinlerde görülür. Genellikle birkaç yıl içinde kendi kendine düzelir.

–Nadiren suya bağlı kurdeşen genetik geçişli olabildiği için genetik yatkınlık olanlarda daha sık görülebilir.

Suya bağlı ürtikerin kesin bir nedeni yoktur. Bazı kişilerde ailesel yatkınlık neden olabilir. Suya bağlı kurdeşende suyla temas histamin ve bazı kimyasalların salınımına neden olur. Bu salınan histamine ve kimyasallar kızarıklık, kaşıntı ve bazen de tüm vücutta yaygın reaksiyona neden olmaktadır. Suyun tuz oranı etkili olabilir. Tuzlu suda reaksiyonun daha az olduğu belirtilmektedir.

Suya bağlı cilt reaksiyonu olduğu zaman doktora gidilmelidir. Suya bağlı ürtiker gelişmesi durumunda bazen acil tedavi gerekebilir. Özellikle baş dönmesi, nefes alıp vermede zorluk, dil ve boğazda şişme gelişmişse acil tedavi gerekebilir.

Suyla temas sonrası kısa sürede suyla temas eden deri bölgesinde 1-2 mm büyüklüğünde kaşıntılı ürtiker (kurdeşen) döküntüsü ortaya çıkar. El ve ayakta genellikle görülmez. Yaklaşık 30-60 dk içerisinde kaybolurlar. Nadir olgularda nefes darlığı, hışıltı gibi sistemik belirtiler oluşabilir. Ayrıca bazı ürtiker tipleri ile (soğuk ürtiker, dermatografizm gibi) birlikte olabilir.

Suya bağlı ürtiker,  ısısı ne olursa olsun suyla cildin direkt teması sonrası ortaya çıkan; son derece nadir olarak görülen bir ürtiker (kurdeşen) formudur. Bazen ailesel olarak görülebilir.