Titreşime bağlı ürtikeri tamamen ortadan kaldıran bir tedavi yoktur. Bulguların ortaya çıkmasına neden olan titreşim uyarılarından kaçınılmalıdır. Mesleksel olarak ortaya çıkan durumlarda bu mümkün olmayabilir. Belirtileri rahatlatan çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu amaçla antihistaminikler verilebilir. En iyi tedavi planını hastalığın ciddiyetine göre düzenlenmektedir. Titreşime ürtiker tedavisinde kullanılabilen tedaviler vardır.

-Antihistaminik ilaçlar belirtileri ortaya çıkaran maddeleri bloke ederek etki eder.

-Omalizumab yani anti IgE tedavisi İlaçlara cevap vermeyen titreşime bağlı ürtikerli kişilerde faydalı olabilir. Bazı kişilerde duyarsızlaştırma yöntemi ile tolerans gelişimi sağlanabilir.

Titreşime bağlı ürtiker teşhisi hastanın ön koluna 10 dk kadar vibrasyon uygulanmasından kısa süre sonra; o bölgede kızarıklık ve ödem oluşması ile konulur. Bazı durumlarda teşhis veya ayırıcı tanı için başka testler yapılabilir.

Aile hekiminize başvurduysanız ve titreşime bağlı ürtiker olan kişi 18 yaşından küçükse çocuk alerji uzmanı; 18 yaşından büyükse yetişkin alerji uzmanına yönlendirecektir. Doktora gitmeden önce hangi ilaçları ne kadar süreyle kullanmamak gerektiğini öğrenmenizde fayda vardır. Daha önce yapılmış kan tetkiklerinizi de yanınızda getirmeyi unutmayın.

Titreşime bağlı ürtiker bazı mesleksel durumlarda ortaya çıkabildiği için işinizi yapmanıza engel olabilir; sevdiğiniz çeşitli aktiviteler sonucu ortaya çıkarak yaşam kalitenizi etkileyebilir.

Herkeste titreşime bağlı ürtiker gelişebilir. Bazı kişilerde daha fazla görülebilir. Özellikle;

-Genetik yatkınlık varsa daha fazla görülür. Çünkü, titreşime bağlı kurdeşen genetik geçişli olabilir.

–Bazı mesleklerde çalışıyorsanız, Özellikle vibrasyona neden olan alet kullanılan mesleklerde çalışıyorsanız Dağ bisikleti kullanmak, ata binmek, çim biçmek gibi. bazı aktivitelerde bulunuyorsanız, titreşime bağlı ürtiker gelişme riski daha yüksektir.

Titreşime bağlı cilt reaksiyonu olduğu zaman doktora gidilmelidir. Doktor seçiminde doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanı; 18 yaşından büyüklerde yetişkin alerji uzmanlarının değerlendirilmesinde fayda vardır. Çünkü bu uzmanlar alerji hastalıkları konusunda özel eğitim alan uzmanlardır.

 

Titreşime bağlı ürtiker belirtileri denilince titreşime maruz kalan yerlerde geçici kızarıklık, kaşıntılı plaklar ve şişlik akla gelir. Çim biçme, ata binme, dağ bisikleti sürme gibi durumlarda ortaya çıkar.

Titreşime neden olan alet kullanan mesleklerle uğraşanlar titreşime bağlı ürtiker için risk altındadır. Titreşime maruz kalan bölgede birkaç dakika içinde kaşıntı, kızarıklık ve şişlik ortaya çıkar.

Nadiren şikayetler birkaç saat sonra ortaya çıkabilir. Bulgular genellikle 24 saatte kaybolur. Fakat bazı kişilerde birkaç gün sürebilir. Şiddetli olgularda baş dönmesi, çarpıntı ve tansiyon düşmesi görülebilir.

Titreşime bağlı ürtiker titreşime bağlı gelişen cilt reaksiyonudur. Titreşime maruz kalan deride kızarıklık ve kaşıntı şeklinde kendini gösteren ürtiker dediğimiz kurdeşen tablosu ortaya çıkar. Titreşime bağlı ürtiker özellikle bazı mesleklerde daha sık görülmektedir. Titreşime bağlı ürtiker belirtileri varsa bir alerji doktoru tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bunun için doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanı ve 18 yaşından büyüklerde yetişkin alerji uzmanlarının değerlendirilmesinde fayda vardır.