Akut ürtiker tedavisinde ürtikere neden olan nedenin ortadan kaldırılması ve ilaç tedavisi ile tedavi edilmektedir. Öncelikle ürtikerin nedeni biliniyorsa hemen kesilir. Örneğin besine alerji varsa o besin tüketilmez, ilaca bağlı ise o ilaç alınmaz.Akut ürtikerde alınması gereken önlemleri sıralayacak olursak, Çocuğunuzda belirtilere neden olduğu belirlenen gıdaları yedirmeyin. İlaç alımından sonra ürtiker lezyonları ortaya çıkmışsa ilacı kesin ve doktorunuza haber verin. Katkı maddesi içeren paketli ürünleri tüketmesini engelleyin. Islak havlu uygulamak ve duş yaptırmak çocuğun rahatlamasını sağlar. Cilde uygulanan losyonlar kaşıntıyı azaltabilir. Çocuğunuza vücudunu saran dar kıyafetler giydirmeyin.

Tedavide ağızdan alınan ve antihistaminik olarak adlandırılan ilaçlar ilk seçenektir. Bu ilaçlar ürtiker tedavisinde etkilidir. Eğer çocuğunuzda ürtikere eşlik eden hırıltı, boğazda takılma hissi, yutma zorluğu veya nefes darlığı var ise anafilaksi ya da diğer adıyla alerjik şok tedavisine yönelik en kısa sürede acil servise başvurmalısınız. Bu durumda adrenalin olarak adlandırılan ve anafilaksi denilen ağır alerjik reaksiyonun tedavisinde gerekli olan ilacın uygulanması gerekir.

Akut ürtiker teşhisi bir çok doktor tarafınca rahatlıkla yapılabilen bir hastalıktır. Teşhis için ürtiker belirtilerinin gelişim öyküsü, vücudun hangi bölgelerinde olduğu, döküntülerin şekli ve süresi teşhiste önemlidir. Muayene bulguları ve öykü teşhisi koymada çok etkilidir. Akut ürtikerin nedeni bazı durumlarda belirgindir. Teşhis sürecinde öncelikle fiziksel muayene yapılır ve ardından belirtilerin nedenini anlamak için çeşitli sorular sorarak öyküden şüpheli nedenler bulunmaya çalışılır. Genellikle ilk defa olan akut ürtiker durumunda belirtiler çok ciddi değilse ve altta yatan bir hastalıktan şüphelenilmiyorsa incelemeye gerek yoktur. Ancak ciddi belirtiler oluşmuş veya tekrarlıyorsa veya 6 haftadan uzun sürmüşse mutlaka incelenmelidir.Ürtikerin nedenini belirlemek için cilt prick testi, kan testi veya idrar testleri gerekebilir. Sonuç olarak detaylı bir öykü, fizik muayene ve yapılacak testler sonucunda ürtiker nedeni bulmaya çalışılır ve nedene göre tedavi planlanır.

Ürtiker ya da diğer adıyla kurdeşenin en önemli belirtisi ortası kabarık ve etrafı kırmızı plak tarzında ve değişik büyüklükteki döküntülerin ortaya çıkmasıdır. Döküntüler kısa süreli olup çok hızlı ortaya çıkar ve genelde 24-48 saat içinde düzelir. Döküntüler plaklar şeklinde olup ortası kabarık ve etrafı kızarıktır. Büyüklükleri çok değişkendir. Basmakla beyazlaşır. Ciddi ürtikerlerde çok yaygın olduğu için plaklar şeklinde görülmeyebilir. Bir plak 24-48 saat içinde düzelir ancak başka bir bölgeden yeni bir döküntü çıkar. Bu da ailelerin neden bu tekrarlıyor veya yayılıyor diye kaygı duymalarına neden olur. Bu tablo aslında beklenen bir durumdur. Kaşıntı çok yoğundur. Bu da uykuyu günlük yaşamı çok etkiler. Ürtikerde; kaşıntılı kızarıklıklarla beraber dudakta, dilde, göz etrafında, ayak bileği ve el bileği gibi eklem yerlerinde şişmelerde görülebilir. Bu şişmelere anjioödem denilmektedir.

Ürtiker gelişen çocukların yarısında bu anjioödem görülmektedir. Bu anjiödemler nedeniyle bazen çocukların yürümesi de kısıtlanabilir. Ürtiker plakları vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Vücudun bir yerinde toplanmışsa döküntü tedaviye daha iyi cevap vermektedir. Ürtikerin nedenine göre ürtikerin geliştiği yerler farklılıklar gösterebilir. Güneşe bağlı gelişen solar ürtikerde daha çok güneşin temas ettiği yüz ve boyunda kaşıntılı kızarıklıklar görülmektedir. Ürtiker özellikle daha önceden bilinen bir besin alerjisi varlığında ve bu besin alındıktan sonra 2 saat içinde gelişmişse alerjik şok açısından dikkatli olunması gerekir ve acil servise bir an önce gidilmesi gerekir. Aynı şekilde bir ilaç uygulaması sonrası ani gelişen ürtiker durumunda da alerjik şok akla gelmeli ve hızlıca müdahale edilmelidir.

Akut ürtiker ani gelişen kaşıntılı kızarıklıklar 6 haftadan daha az süre devam ediyorsa akut ürtiker olarak tanımlanır. Genellikle akut ürtiker 1-2 gün çok şiddetlidir. Bu kaşıntılı döküntülerin bazıları düzelirken diğerleri çıkar. Tamamen düzelince aileler tam düzeldi diye sevinirken bir anda yine tüm vücudu sarıp çocuğu perişan edebilir. Bu dalgalanmalar genelde bir hafta içinde düzelmekle birlikte 2 haftayı da bulabilir. Bu tekrarlamalar 6 haftayı geçerse de adı artık kronik ürtiker olarak adlandırılabilir. Akut ürtikerlerin yaklaşık %20-30’unda kronik ürtiker veya tekrarlayan ürtiker gelişmektedir