Hangi Kişiler Kontakt Ürtiker İçin Risk Taşır?
Kontakt ürtiker ister immün sistem aracılığı ile isterse immün sisteme aracılığı ile olmayan şekilde olsun yabancı maddelerle teması yoğun olan işlerde çalışanlarda daha sık karşımıza çıkar. Özellikle bazı meslek gruplarında bazı alerjenlerin daha fazla bu tür reaksiyonlardan sorumlu olduğu görülmektedir.
-Tarım işçilerinde inek ve diğer hayvan tüylerine veya tahıl ve yemlere
-Fırıncılarda amonyum persülfat, lateks, un, ve alfa amilaza
-Diş hekimleri ve protez imal eden işçilerde lateks, akrilat, epoksi reçineleri, diş macunları
-Elektrik işlerinde çalışanlarda akrilat ve epoksi reçinelerine
-Gıda hazırlama işinde çalışanlarda gıdaların bir çoğuna , örneğin; peynir, yumurta, süt, balık, kabuklu deniz hayvanları, meyve, un, buğdaya Kuaförlerde lateks ve amonyum persülfat
-Sağlık çalışanlarında lateks ve lateksle çapraz reaksiyon veren gıdalara karşı kontakt ürtiker görülebilir.
Kozmetik maddelerle temas sonrasında da temas ürtikeri görülebilir. Kozmetik maddelerde yer alan kimyasallar her iki yolla da alerjik reaksiyona yol açabilir. Veteriner ve bahçe işleri ile uğraşanlarda hava yolu ile temas sonrasında bitki ve hayvan epitellerine karşı duyarlanma gelişebilir. Bazı böceklerin özellikle tırtılların (Thaumetopoea pityocampa ) temas sonrasında ürtikere yol açtığı bilinmektedir. Özellikle orman içinde gezinenlerde ve ağaç işleri ile uğraşan ormancılarda bu tür böceklere temas sonrasında temas ürtikeri görülmektedir.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!